Fra Klump til Kop

Keramikstedet Svendborg - Hånddrejet keramik

En rejse ind i hånddrejet keramik

Kender du de mange trin der forvandler en klump ler til en kop?

Trin 1: Forberedelse af leret

Det hele starter med et klump ler. Ved at ælte og forberede leret gøres det smidigt til drejeprocessen. Det er også på dette stadie jeg sikrer mig at leret har den rette konsistens til det videre arbejde. Er leret for blødt æltes det lidt ekstra eller ligges til side på en gipsblok til det er tilpas tørt. Er leret for hårdt skal det tilføres vand. Dette er mere tidskrævende, og leret er tit nødt til at ligge i vand til næste dag. Begge dele lægger ekstra tid til processen, men det er nødvendigt for at opnå et godt resultat ved drejeskiven.

Trin 2: Drejningen

Drejeskiven bliver min samarbejdspartner i denne del af processen. Jeg kunne ikke gøre det uden den og den ikke uden mig. Leret tager form, som det roterer i mine hænder. Hver krukke, kop eller skål begynder at manifestere sig, båret af min vision og tekniske færdigheder. Denne del af processen vil altid for mig være en smule magisk uanset hvor mange ting jeg drejer. 

Trin 3: Afdrejning og tilpasning

Når de drejede ting har opnået til perfekte tørhed - ikke for vådt og ikke for tørt men lige midt imellem - skal de afdrejes. Tørringen tager mellem 1 dag og 1 uge alt efter emnets størrelse og hvad meget det er pakket ind i. I afdrejningen sættes emnet på drejeskiven igen, hvorefter al overskydende ler fjernes, til væggene og bunden er tilpas tynde. Det er også på dette trin at en evt. hank påsættes og tingen finpudses og sættes til tørre inden den første brænding.  

Trin 4: Første brænding aka. Forglødning 

Når de drejede ting er helt tørre brændes de første gang. Denne brænding sker ved 960 grader og omdanner leret så det ikke længere er vandopløseligt. Opvarmningen og nedkølingen sker langsomt for at sikre at ingen af tingene sprænger i brænding og den samlede brændingstid er derfor omkring 3 døgn fra start til slut.

Trin 5: Kreativ frihed med glasur

 Glasur tilføjer et ekstra lag af kreativitet, og valget af farver og mønstre giver mig mulighed for at udtrykke min personlige stil. Det er her, hånddrejet keramik bliver unikt og personligt.

 Trin 6: 2. brænding aka. glasurbrænding

I glasurbrændingen opvarmes ovnen til omkring 1250 grader hvorved glasurerne smelter ud og bliver til en flydende masse som dækker overfladen på keramikken. Stentøjsleret, som jeg bruger, smelter ligeledes ved denne temperatur, så det i sig selv bliver vandtæt. Denne brænding tager ligeledes omkring 3 døgn fra start til slut. 

Det færdige resultat

Når ovnen har gjort sit arbejde, afsløres det færdige kunstværk. Det er altid med tilbageholdt åndedrag, når en brænding åbnes. Det endelige resultat vil altid variere en smule alt afhængigt af glasurens tykkelse og den endelige brændingstemperatur, som godt kan variere fra gang til gang. Det er både det smukkeste og det sværeste ved keramik at man i sidste ende må slippe kontrollen. Af og til slipper glasuren og ens keramik slår revner og af og til overgår resultatet ens forventninger. 

Hvert stykke keramik er et vidnesbyrd om timer med dedikation, passion og kærlighed til håndværket. Det er nu klar til at finde sit hjem hos dig, for at bringe glæde og funktion ind i din hverdag.

Skab dine egne keramikøjeblikke

Hånddrejet keramik er ikke kun om objekter; det er om at skabe øjeblikke. Når du bruger eller beundrer et håndlavet stykke, deler du en forbindelse med skaberen og oplever kunstens skønhed i det daglige.

Tag et kig i værkstedet, udforsk lerets verden, og lad dig inspirere til at skabe dine egne keramikøjeblikke. Husk jeg også tilbyder keramik kurser igennem Keramikstedet Svendborg, så du også selv kan skabe objekter til hjemmet.

Tilbage til blog